Macht van de Stilte(retraite)

Lieve allemaal,

Met ontroering heb ik jullie giften ontvangen. Ik ben jullie enorm dankbaar voor de bijdrage die jullie geleverd hebben.  Echt hartverwarmend!

yoga en meditatie volg je bij yogaschool leiden

Het doel van de retraite, vrede en ontwikkeling bevorderen in Bosnie, is door jullie een stap dichterbij gekomen.

Harte groet,

Frank.

Jouw bijdrage heeft het mogelijk gemaakt om dit jaar van 8 t/m 12 mei deel te nemen aan een meditatie (retraite) in het gebied waar ik geboren ben(Bosnie). De meditatie heeft tot doel de verschillende etnische groepen na 20 jaar bij elkaar te brengen. Dit blijft nog steeds erg moeilijk. Samen met de Zen Peacemakers Organisatie zamel ik geld in om de plaatselijke bevolking te ondersteunen. Met dit geld worden er studiebeurzen bekostigd en vredesprojecten gefinancierd.

Het geld voor deze projecten wordt verzameld door de deelnemers aan de retraite. (Elke deelnemer kan deze bijdrage volledig uit eigen zak betalen. Een onderdeel van de retraite is het toepassen van een thema dat een belangrijk punt in de organisatie is. Namelijk het principe van onderlinge afhankelijkheid. Vanuit dit principe wordt er gevraagd of elke deelnemer in zijn netwerk en daarbuiten geld wil verzamelen om het mogelijk te maken om aan de retraite deel te nemen.)
Ondersteun mij met jouw gift en ik hou je in ruil dagelijks via facebook op de hoogte van mijn belevenissen tijdens de retraite. Voor mijn vertrek maak ik een mala, een kralenketting, waarvan elke kraal een persoon vertegenwoordigd die met zijn/haar donatie mijn reis mogelijk heeft gemaakt.

Donaties graag overmaken op:

Bankrekeningnummer: NL 36 TRIO 039.02.23.891 t.n.v  F. van den Brink o.v.v  Retraite Bosnië.

Doel:  €700

Behaald :  €700

 

 

Bearing Witness Retreat Bosnia and Herzegovina, May 8-12, 2017

De tekst hieronder beschrijft hoe ik tot deelneming aan de retraite ben gekomen.

 

 

Ik heb mijn geboorteplaats Prijedor en zijn omgeving nooit gezien. Het ligt tussen Sarajevo en Zagreb en is jarenlang door de Balkanoorlog geteisterd. Dat maakte Prijedor te gevaarlijk om te bezoeken en, in de jaren van de wederopbouw, te emotioneel. Mijn roots liggen in Bosnie: ik ben op jonge leeftijd geadopteerd door Nederlandse ouders. Zij voelen als mijn “echte” ouders. Na hun overlijden 15 jaar geleden ben ik kortstondig op zoek gegaan naar mijn biologische ouders. Totdat ik vorig jaar tegen een oude schoolvriend aanliep die jarenlang als verslaggever en journalist in Belgrado werkte. Zijn verhalen inspireerden mij en maakten mij nieuwsgierig naar mijn geschiedenis en geboorteland. De reis naar Bosnië die ik ga maken is een logische volgende stap.

In Joegoslavië leefden verschillende bevolkingsgroepen enige tijd vreedzaam naast elkaar. Na het overlijden van Tito kwamen er in de bevolking wraakgevoelens naar boven die jarenlang onderdrukt waren. 15 jaar heeft het geduurd voordat de bom volledig barstte. Geweld, haat en woede verwoestten het land. 40 jaar na de 2e wereldoorlog zijn we nog steeds in staat om deze gruwelijkheden te laten plaatsvinden.

Steeds vaker schieten vele vragen door mijn hoofd hoe het zal zijn om een gebied te bezoeken dat mijn geboorteplek is en zoveel pijn, leed, verdriet, angst , woede en agressie heeft gekend. Wat had ik zelf gedaan als ik daar zou leven? Was ik gaan vechten? En aan wiens kant? Zijn mijn biologische ouders Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Arabisch, Sloveens, Macedonisch? Zou ik Joegoslaven zien als één volk of zou ik mezelf deel voelen uitmaken van een etnische groep? Om een begin van een antwoord op deze vragen te krijgen heb ik besloten mij aan te sluiten bij de Zen Peacemakers.

In 2016 leer ik de Zen Peacemakers organisatie kennen. Zij zetten zich in voor vluchtelingen, mensen in armoede, aidspatiënten, daklozen, stervenden en gevangenen. Vorig jaar zijn ze naar de vluchtelingenkampen in Griekenland gegaan om ter plekke steun te verlenen. In Nederland worden er acties voor vluchtelingen, zoals Welkom Leidschendam-Voorburg, door hen ondersteunt. Ook verzorgen zij straatretraites en retraites die in conflictgebieden plaatst vinden.

De ontmoeting met de Zen Peacemakers Lage Landen opent voor mij de deur om Joegoslavië te bezoeken. Veel van de kernwaarden (niet weten, erken wat is en acties voortkomend uit de 2 voorliggende principes) die zij hanteren herken ik. Ik lijd al sinds mijn derde aan een chronische nierziekte. Sinds ik mijn ideeën over de concepten ziekte, pijn, gezondheid en lijden los heb gelaten kan ik daadwerkelijk luisteren wat er in mij gaande is. Ik hoef niet meer te vechten of te vluchten. Ik kan stap voor stap beter zien wat er nodig is. Wellicht hebben de retraites van de Zen Peacemakers hetzelfde effect. Op een plek zijn en je open stellen om te luisteren, voelen, horen en zien wat de plek te zeggen heeft, kan er toe leiden dat er verbondenheid en inzicht ontstaat.

Meer info over de  Zen Peacemakers

 

Namasté